MAGAZÍN / Gastronomie

Popis: Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
16.5.2017

Kolik soli ukrývají sušenky a oplatky?

Většinu soli přinášejí do těla zpracované potraviny. Časopis dTest nakoupil 30 druhů balených sušenek a oplatek, aby zjistil, na které si dát kvůli vysokému obsahu skryté soli pozor. Ukázalo se, že vanilkové oplatky mohou být dokonce stejně slané jako solené arašídy.

Slaná chuť je "návyková" – postupně otupuje naše chuťové pohárky, a proto pro stejné chuťové procítění potřebujeme větší množství soli. To je spojeno se zdravotními problémy: zadržuje se voda v těle – vznikají otoky, vysoký krevní tlak, může být problém i s ledvinami, pokud je zároveň malý příjem draslíku… „Balené sladké trvanlivé pečivo patří mezi podstatné skryté zdroje soli. Navíc se může významně podílet na jejím příjmu u dětí,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Ten nakoupil 30 druhů balených sušenek a seřadil je podle rostoucího podílu soli. „Sladkosti v našem srovnání ukázaly, že obsah soli se v různých výrobcích stejné kategorie může výrazně lišit. Za příklad poslouží Opavia Zlaté oplatky s lískooříškovou náplní, které s 0,4 % soli patřily k nejméně slaným. Naopak vzhledově jim podobné Schär Gluten free Wafers alla vaniglia s 1,4 % soli byly nejslanější. Konkrétně jde o stejné množství soli, jaké najdeme například u slaných arašídů,“ konkretizuje Hoffmannová. „Liší se však i téže výrobky v závislosti na příchuti náplně, což dobře ilustruje dvojice Brumíků od Opavie. Zatímco meruňkový si vystačí s 0,58 %, mléčný obsahuje již 0,83 % soli. Na stejný typ či značku se tedy spolehnout nelze,“ upozorňuje Hoffmannová.

Lidský organismus potřebuje ke svému fungování okolo 1 g soli denně. V celosvětovém průměru jí dostává desetkrát více, v případě českých mužů dokonce šestnáctinásobek. Obsah soli proto patří k informacím, které musí být na obalu výrobku uvedeny povinně. Ovšem ani zákazník, který si k jejich prostudování vyhradí dostatek času, nemá vyhráno. Legislativa totiž dovoluje výrobci dobrovolně deklarovat i výživové údaje jedné porce. Vzhledem k tomu, že předpisy neříkají, jak velká je jedna porce, mají výrobci možnost určit si ji co nejmenší. Tak se na příslušné místo obalu často dostanou co nejpříznivější čísla. „Až na šest výjimek všechny produkty v našem srovnání nutriční údaje v porci uváděly a v drtivé většině případů se za ni považovala jedna sušenka či oplatka. Realisticky se k věci postavil Brumík, pro nějž je porcí celý obsah balení. Naproti tomu jiné produkty od Opavie jako například sušenky Bebe dobré ráno, porcují každý ze tří kusů v balení samostatně,“ uzavírá Hoffmannová.

Autor / zdroj: Helena Diesing

Doporučujeme

Ján Novák RENO H&N, stavební a malířská firma

Malířské natěračské a lakýrnické práce * Oprava světlíků a střech - rekonstrukce * Stavební, zednické a bourací práce * Zateplení objektů, hala a RD * Výškové práce - spáry, nátěry * www.renohn.cz

MUDr. Karel Urban – Studio ZDRAVÍ v Ústí nad Labem

Studio ZDRAVÍ má dlouhodobě velmi dobré výsledky v těchto dvou oblastech:
Hubnutí pod kontrolou - trvalá a komfortní redukce váhy
Řešení závislosti na tabáku - s využitím nejmodernějších postupů
Tel.: 775 346 712, e-mail: szul@seznam.cz

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Akce Jihovýchodní Asie v ohrožení

Zoologická zahrada Ústí nad Labem připravila pro návštěvníky na sobotu 19. srpna akci Jihovýchodní Asie v ohrožení aneb ve stínu palmy olejné.

Post

V Ostravě se diváci gólu nedočkali

Fotbalisté Vítkovic remizovali v úvodním druholigovém utkání s Ústím nad Labem 0:0. V zápase jim byl upřen pokutový kop a na začátku druhého poločasu

Post

Zoo v Ústí ukázala samici aligátora

Od začátku tohoto týdne mohou návštěvníci ústecké zoologické zahrady vidět dva aligátory severoamerické, jednak dlouholetého obyvatele – samce Libora,

Reklama

Reklama

PARTNEŘI

www.casopis-dracek.cz www.beautyexpo.cz www.renohn.cz www.szul.cz garaze.fabrego.cz Maminčino koření www.ippolna.cz

REKLAMA